Morzsanavigáció

szept. 28. - Kutatók Éjszakája 2018 a GDF-en

Siófoki Hírek, XXXI. évf. 11. szám 2018. november
A GDF-es rendezvényről Tuschák Éva marketingigazgató készített összefoglaló beszámolót (lásd a GDF honlapján).
Kutatók Éjszakája 2018 a GDF-en, Siófoki Campus
2018. szeptember 28. (péntek) 17.00–22 óra
 • 17.00-18.30 Nagy Tamás Lajos: Digitális gyorsszobrászkodás – látványmodellezés
 • 20.00-22.00 Nagy Tamás Lajos: Digitális gyorsszobrászkodás – látványmodellezés
 • 17.30-18.00 Misják Barbara: Játszva tanulás – Mobiljátékok iskola-előkésztéséhez
 • Szünet 18.00-18.05
 • 18.05-18.35 Gréczi Partik: Okos megoldások a mindennapokban
 • Szünet 18.35-18.40
 • 18.40-19.40 Krupa Gábor és Nagy Tamás Lajos: 3D modellezés és nyomtatás
 • Szünet 19.40-19.50
 • 19.50-20.50 Mészárosné Borbás Orsolya: Online értékesítés – Google Ads (korábban Google AdWords), Facebook, Instagram és a Landing page fontossága
 • Szünet 20.50-21.00
 • 21.00-22.00 Balogh Gábor: „Jövőálló technológia”, optikai hálózatok
Nagy Tamás Lajos: Digitális gyorsszobrászkodás – látványmodellezés

A program absztraktja:
A digitális gyorsszobrászkodás (angolul digital speed sculping), főként a látványtervezés folyamatában használt technika, amely 3D modellek gyors, 10-30 perces intervallumokban történő digitális modellezését takarja.
A létrejövő modellek főként látványtervek és vázlatok készítéséhez hasznosak, de ha a modell szerkezete alkalmas rá, akkor készülhet belőlük 3D nyomtatással tárgy, illetve akár animálhatóak is.
A látogatók kivetítésen követhetik az általuk kiválasztott témára készülő modellek megszületésének folyamatát.

Az előadó bemutatása:
Nagy Tamás Lajos díszítőszobrász tanulmányok és szakmai tapasztalatok után 2015-ben kezdte meg tanulmányait a Gábor Dénes Főiskolán. Mérnökinformatikus hallgató nappali munkaformában.
Tagja a Gábor Dénes Tehetségpont 3D Grafika és Animáció, valamint Digitális Festészet Diákműhelyének. Az alkalmazott művészetek terén alkot, és ott vizsgálja a művészetek és az informatikai eszközök kapcsolatát és együttműködési lehetőségeit.
A 2015/16-os tanévben Kovács Magda-díjban részesült. A „Multimédia az Oktatásban Konferencia”-n szekciójában 2016-ban a legjobb publikációért járó oklevelet, 2018-ban a legjobb előadásért járó oklevelet kapta.

tamas1661@gmail.com
Misják Barbara: Játszva tanulás – Mobiljátékok iskola-előkésztéséhez

Az előadás absztraktja:
A digitális eszközök használata részévé vált mindennapi életünknek, s egyre fiatalabb korosztályban válik jellemzővé az okoseszközök – a mobiltelefon és a tablet – használata. A gyerekek fogékonysága az elektronikus eszközök használatára nyilvánvaló, ezért fontos minél korábban erősíteni a pozitív felhasználási területeket. Ehhez számos, akár ingyenes alkalmazás is elérhető a világhálón.
Az előadás során szó lesz az óvodások iskola-előkésztéséhez használható multimédiás lehetőségekről, az iskolaérettségről, valamint bemutatásra kerül néhány nagyszerű, a világhálón fellelhető oktatási céllal fejlesztett mobil- illetve számítógépes alkalmazás. Lehetőség lesz kipróbálni is közülük néhányat.

Az előadó bemutatása:
Misják Barbara a Gábor Dénes Főiskola végzős mérnök informatikus hallgatója távoktatás tagozaton. Főállásban junior szoftverfejlesztőként dogozik webes alkalmazások területen.
A Gábor Dénes Tehetségpont 3D Grafika és Animáció Diákműhelyének keretében végzi kutatási munkáját, témája az iskolakezdéshez szükséges képességek fejlesztése IKT eszközök segítségével. Ebben a témában készített cikkét a 2018-as „Multimédia az Oktatásban Konferencia” szekciójában a legjobb publikáció oklevelével díjazta.

barbaramisjak@gmail.com
Gréczi Patrik: Okos megoldások a mindennapokban

Az előadás absztraktja:
Manapság egyre többször találkozunk az okos szóval, amikor „új értelmet” ad tárgyaknak (például okostelefon, okosautó, okosóra, okosotthon stb.). Ezeknek az eszközöknek köszönhetően egyre könnyebbek, gondtalanabbak mindennapjaink. Együttes rendszerük komplex hálózatot határoz meg, s ha az internetre is csatlakoznak, akkor ezek az IoT (Internet of Things, dolgok internete) ökoszisztéma részei.
Az előadás okoseszközöket, megoldásokat mutat be, amelyek akár már mindennapjaink részei is lehetnek. Továbbá ismertet olyan létező eszközcsaládot is, amellyel létrehozható saját otthoni IoT hálózatunk.

Az előadó bemutatása:
Gréczi Patrik a Gábor Dénes Főiskola nappalis mérnökinformatikus hallgatója, a GDF HÖK elnöke. Fő érdeklődési területe az informatikai hálózatok.
A Gábor Dénes Tehetségpont Raspberry Pi Diákműhelynek indulásától aktív, oszlopos tagja. Ennek keretein belül ismeretterjesztő előadásokat tart.
Indult az LSI Informatikai Oktatóközpont által meghirdetett Kovács Magda-díjért. A 2017-es TDK-konferencián II. helyezett lett, és továbbjutott az OTDK-ra. A 2018-as „Multimédia az Oktatásban Konferencia” TDK-dolgozatok versenyében ugyanezen dolgozatával szintén II. helyezett lett, valamint a konferencián szekciójában a legjobb előadás oklevélben részesült.

greczipatrik@gmail.com
Krupa Gábor, Nagy Tamás Lajos: A kulcstartógyártástól a Mars-utazásig, avagy hogyan változtatja meg a 3D nyomtatás mindennapi életünket?

Az előadás absztraktja:
A 3D nyomtatás néhány éve még elérhetetlen volt a hétköznapi felhasználók számára, mára azonban fokozatosan beépült mindennapjainkba. Egyszerűbb felépítésű 3D nyomtatók már néhány tízezer forintért hozzáférhetők bárki számára, a technológia fokozatosan beköltözik a háztartásokba. Aki elhivatottságot érez az additív gyártási eljárások iránt és szívesen elsajátítja a 3D tervezés alapjait, könnyedén nyomtathat otthonában saját maga által megrajzolt kulcstartót, pótolhat törött használati tárgyakat, elkészítheti kedvenc épületének makettjét. A 3D nyomtatás azonban nem csak egyszerűbb műanyag elemek létrehozását teszi lehetővé.
Az előadás bemutatja, hogyan formálja át mindennapjainkat a 3D nyomtatás technológiája, mire lehetünk képesek olcsóbb asztali eszközzel, és mit érhetünk el a csúcstechnológiák alkalmazásával. Az érdeklődők megtudhatják azt is, miért éri meg elsajátítani a szoftveres 3D tervezés alapjait, mire lehetnek képesek a mérnöki vagy művészeti programok segítségével. Megismerhetik, hogyan járul hozzá a 3D nyomtatás az oktatás, a gyártás és az orvostudomány fejlődéséhez, hogyan vált mára nélkülözhetetlenné ez az eljárásmód, és hogyan fogják megkönnyíteni a 3D nyomtatók az első emberi kolóniák letelepedését a Marson.

Az előadó bemutatása:
Krupa Gábor 2015-ben végzett a Gábor Dénes Főiskolán mérnökinformatikusként nappali képzésen. Szakdolgozatában a 3D nyomtatás otthoni alkalmazási lehetőségeit vizsgálta.
Modelljeit saját maga tervezi. Folyamatosan tart előadásokat és bemutatókat a 3D nyomtatás témakörében, angol nyelven is.
Tagja a Neumann János Számítógép-tudományi Társaságban a Multimédia az Oktatásban Szakosztálynak és a Gábor Dénes Tehetségpontban a 3D Grafika és Animáció Diákműhelynek. A GDT 2016-os nyári diáktáborának 3D nyomtatás csoportját vezette, amelyhez tematikát és tananyagot készített.
2017-ben elnyerte a „Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíj"-at, hogy továbbfejleszthesse a 3D nyomtatás terén szerzett ismereteit, és megoszthassa tapasztalatit az érdeklődőkkel. A 2018-as „Multimédia az Oktatásban Konferencia”-n szekciójában a legjobb előadás elismerésben részesült. Jelenleg gyártásvezető-mérnökként dolgozik.

krups.hun@gmail.com
Mészárosné Borbás Orsolya: Sikeres Online értékesítés – Google Ads (korábban Google AdWords), Facebook, Instagram és a Landing page fontossága

Az előadás absztraktja:
Rengeteg, akár aprónak is mondható beállítás és optimalizálás létezik, amellyel célirányosabban tudjuk hirdetéseink megjelentetni az online térben. Sokan esnek abba a hibába, hogy kipróbálták, de mivel az első hónap nem hozta meg a kívánt eredményeket, máris úgy élik meg, hogy az online értékesítés és ezáltal az online marketing részükről csak pénzkidobás.
Az előadás bemutatja, hogy milyen lehetőségek állnak rendelkezésére vállalkozása online népszerűsítésében, és gyakorlati példákkal szemléltetve arra is rávilágít, hogy mit ne tegyen semmiképpen.
Az előadó nem csak beszél arról, hogy mit és hogyan érdemes tenni, hanem nap mint nap ezzel foglalatoskodik, ezért valódi gyakorlattal tud segítségére lenni.

Az előadó bemutatása:
Mészárosné Borbás Orsolya vezető online marketing szakértőként igazán szerencsésnek mondhatja magát, mert azon túl, hogy egyre több ügyfél bízza rá marketingköltségét – hogy megtöbbszörözze bevételét és népszerűsítse szolgáltatását –, lehetősége van oktatóként is átadni tapasztalatait. A 2016 nyarán elindult Vállalkozz Digitálisan program keretében pedig több megyében is tartott és tart jelenleg is előadásokat az online marketing fontosságáról. Ennek köszönhetően egyre inkább reflektorfénybe kerülhet az igazi megoldás, amellyel minden weboldal-tulajdonosnak érdemes szembe néznie.

borbas.orsolya@mimezis.com
Balogh Gábor: „Jövőálló technológia”, optikai hálózatok

Az előadás absztraktja:
A mai rohamosan fejlődő világban nehéz olyan technológiát találni, amelyről bátran kijelenthető, hogy 50-100 év múlva is lényegében változatlan formában fogják használni. Pedig van ilyen technológia: a passzív optikai hálózatok. Ezért a PON (Passive Optical Network) hálózatokat a TelCo-IT világban „jövőálló technológiának” nevezik.
A technológia lényegével megismerkedés után gyakorlati bemutató következik, amely során „megmérjük a fényt”, és egy kicsit játszunk vele.

Az előadó bemutatása:
Balogh Gábor a Techno-Tel Kft. ügyvezetője, 49 éves. Végzettségét tekintve vezeték nélküli üzemmérnök (1990, SZI-KTMF) és menedzser szakmérnök (2004, BME).
13 évet foglalkozott a hazai kőolaj- és gázipar különcélú távközlési hálózatának üzemeltetésével, fejlesztésével. Ezen időszakban aktív tagja volt a Híradástechnikai Tudományos Egyesületnek.
Ezt követően társtulajdonosként megalakította a Techno-Tel Kft.-t, amelyet 15 éve vezet. A Társaság LAN-WAN technológiával, vezeték nélküli adatátviteli rendszerekkel, HFC és optikai hálózatok üzemeltetésével, fejlesztésével foglalkozik.
A GDF Siófoki Camus-ában hallgatói kapcsolati pontot hoztak létre (1. em./12. szoba), és együttműködésüket folyamatosan bővítik a Főiskolával, amelynek keretében nyári gyakorlati lehetőséget biztosítanak és tehetséggondozó programot indítottak.

info@technotel.hu