World Wide Web (WWW)

A World Wide Web közvetlen hozzáférést biztosít olyan információkhoz, amelyek számítógépek millióin kerültek tárolásra különböző földrajzi helyeken. Alapelveit Tim Berners-Lee a CERN munkatársaként dolgozta ki 1990-ben. Az eredeti cél a tudományos adatok kutatásainak eredménye, az információ gyors és könnyű globális megosztásának megvalósítása volt. Az alapötlet a számítógépek, számítógépes hálózat és a hipertext képességeinek ötvözésével  egy globális információs hálózat létrehozása volt. Tim Berners-Lee és Robert Cailliau belga informatikus mérnök a világháló kifejlesztője.

 Web_szuletese       
    Ahol a Web megszületett                                          Tim Benners-Lee                                           Robert Cailliau

   
      
       A CERN Berners-Lee által használt első webszervere             A CERN első CISCO routere

A CERN 1993. április 30-án bejelentette, hogy a Világháló mindenki számára ingyenes és szabad. Ugyanebben az évben Magyarországon elindult az első WWW-szerver, a www.fsz.bme.hu.

A World Wide Web három szabványa


  GRID   

     

Jelenleg a sok távoli számítógépet összekötő Grid-et fejlesztik a CERN-ben, amely az LHC miatt jelentősen megnövekedett számolási szükségletet hivatott kielégíteni. A grid annyiban hasonló a webhez, hogy ez is egy az internetet használó, arra épülő szolgáltatás. A webnél azonban lényegesen komplexebb, hiszen az így összekapcsolt számítógépek nem csak információt osztanak meg egymás között, hanem tárterületet (memória, merevlemez, mágnesszalag, CD/DVD stb.), számítási kapacitást, adatbázis-információt, alkalmazásokat, sőt hálózati forgalmat is. Ezáltal lehetővé válik, hogy olyan óriási számítási kapacitást igénylő feladatokat is végre lehessen hajtani, amelyekhez máskülönben beláthatatlan időre lenne szükség.

A Grid egy előrehaladott szoftvertechnológiára támaszkodik, ez a middleware, amely a világ különböző pontjain lévő számítógépek között biztosítja a közvetlen kommunikációt.

A GRID middleware

A GRID felhasználási területei

A CERN számítóközpontja

       

       

 Videó megtekintése