Funkciók

Videók, összefoglaló

A "KutÉj2021 a GDF-en" változatos tudományterületeken, széles hallgatóságot érdeklő, népszerű témaköröket bemutató kiváló előadásainak YouTube listája: https://tinyurl.com/cctybw8w.
A Gábor Dénes Főiskola és Tehetségpontja 2021 utolsó szeptemberén immár 7. alkalommal csatlakozott az Európa-szerte megrendezett Kutatók Éjszakája eseménysorozathoz. A tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítésére idén 30 színes, színvonalas előadást 32 előadó tartott nálunk.
A program online, az MS Teams-ben 17:40-kor indult rövid megnyitóval, ahol a máris nagy számú hallgatóságot Dr. Vári-Kakas István főiskolai tanár, a GDF általános rektorhelyettese és Dr. Horváth Endre főiskolai tanár, a GDF tudományos és közkapcsolati rektorhelyettese üdvözölte.
Ez után 22 óráig öt szekcióban folytak az érdekes előadások/bemutatók:
  • A digitalizáció hatásai, biztonsági kérdései
  • Digitális tervezés, rajzolás
  • Intézményvezetés, tehetséggondozás, e-tanulás
  • Mérnöki feladatok
  • Okosrendszerek
A témák közül a hallgatóságnak igen nehéz volt választania. Előadóink GDF-es tanárok, a GD Tehetségpont hallgatói, valamint a Tehetségpont és a tanári e-learning műhely partnerei voltak. A hallgatóságban GDF-es polgárok és az előadók baráti-ismeretségi körének tagjai mellett számos, az egyes előadásokra az ország különböző pontjairól virtuálisan csatlakozott „vendég” volt.
Az igen érdekes és lelkesítő előadások után a rövidre tervezett záró rendezvény nagy érdeklődés mellett sokáig tartott. Többen „késve érkeztek”, mert az utolsó előadások befejezési idejét túlléphették, és aztán hosszan beszélgettek. Sőt voltak, akik nem az előadásuk helyszínéről jelentkeztek be, esetleg már külföldről, addig is követve az eseményeket. A záró rendezvényen az előadók, szekcióvezetők és a hallgatóság tagjai is elmondták élményeiket.
A „KutÉj2021 a GDF-en” után összegezve tapasztalatait a szervező Berecz Antónia azt javasolja, hogy jövőre legyen kétnapos – péntek és szombat esti-éjszakás – nálunk is a hagyományosan szeptember végi Kutatók Éjszakája.
Programjaink közvetlen linkekkel, regisztráció nélkül is elérhetők voltak a központi honlapon bemutatkozó lapjaikról, programfüzetünkből és egyoldalas programkiadványunkból.
Az előadások/bemutatók döntő része videón rögzítésre került; kis utómunka után YouTube csatornába lesznek feltöltve, mint a tavalyi online Kutatók Éjszakáján készült felvételek. Addig is következzen a rendezvényről néhány pillanatkép.